Norrländskt socialistiskt motstånd

Jag skriver om politiska, samhällsorienterade ämnen. Så sök inte sportkommentarer här. Allah är inte akbar. Östersund är världens centrum, Norrland är "nära" och resten räknar jag som ren periferi.

07 mars 2005

Imperialisterna bjuder upp till vals

Att Göran Persson gillar att dansa med kossor vet vi. Om Condoleezza "Condi" Rice, Förenta staternas utrikesminister, är en kossa vet jag inte - men Göran vill helt säkert dansa med henne. Göran vill tydligen dansa med hela kohagen. Det är i alla fall den slutsats jag kan dra eftersom regeringen inte ber imperialistsamarbetet mellan Euroatlantiska partnerskapsrådet (EAPR), Partnerskap för fred (PFF) och North Atlantic Treaty Organization (Nato) att förlägga sitt "gettogether" någon annan stans än i Sverige.

När regeringen nu välkomnar Nato-alliansens allra första EAPR-ministermöte är det en viktig signal till oss svenskar. Vår vilja att stå utanför Nato och vår motvilja mot imperialistiska krig räknas inte längre. Nu ska vi välkomna militäralliansens företrädare. Regeringen ska föra oss ännu närmare Nato.

Fast det här är bara det stora, officiella närmandet. Redan tidigare har vårt politiska styre sett till att sudda bort den där besvärande stämpeln som neutral och alliansfri, som Sverige tidigare har haft vissa benägenheter att uppvisa både inåt och utåt. Genom att behålla goda kontakter med Nato-länderna och delta i dess militära operationer har vi förberett för ett medlemskap rent praktiskt. Dessutom har vi fjäskat för inte bara Nato utan även för andra utländska militärmakter genom att erbjuda Norrland som ett gigantiskt militärt övningsområde.

Jag vill inte att Norrland blir övningsfält för framtida mördarmaskiner i den fanatiska Bushhögerns imperialistarmé. Jag vill inte att den svenska regeringen säger ja till utländska förfrågningar hela tiden. Jag vill säga ifrån när militaristiska intressen sätter dagordningen, över vanligt folks huvuden.

Varför ska Sverige överge sitt fristående från imperialistiskt strävande organisationer? Jag ser gärna att vi stärker vårt engagemang i FN-relaterade frågor och mäklar fred eller på civilt sätt förebygger militära konflikter självständigt. Men att närma sig Nato - med ett sånt folkligt motstånd mot organisationen som finns och sedan länge har funnits - är inte bra alls. Den konferens som nu blir av den 24 till 25 maj blir en konferens för att försöka legitimera svenskt stöd till militära ingrepp på imperialistisk grund. Bilden av Sverige som ett diplomatiskt respektabelt och pålitligt land riskerar att få sig en mycket allvarlig törn här.

Därför tycker jag att det är viktigt att regeringen tänker över sin jasägarstrategi och tar ideologisk ställning. Mot imperialistiska krig och imperialistallianser, för folkrätt och oberoende.

Därför tycker jag också att det är viktigt att alla vi antiimperialister demonstrerar vårt missnöje i anslutning till konferensen!

USA ut ur Mellanöstern!
Inga Nato-krig för "strategiska intressen"!
Fred, flum och frihet! ;-)