Norrländskt socialistiskt motstånd

Jag skriver om politiska, samhällsorienterade ämnen. Så sök inte sportkommentarer här. Allah är inte akbar. Östersund är världens centrum, Norrland är "nära" och resten räknar jag som ren periferi.

12 januari 2006

Visst går det att ta det tillbaka!

Så sant som det är sagt. Initiativet "Gemensam välfärd" har norska For velferdsstaten som förebild, och samlar främst progressiva delar av fackliga, miljörätts- och sakfrågegrupper. Under paraplyet samlas folk i alla åldrar, från alla delar av samhället, för att försvara och ta tillbaka det som hör alla gemensamt till.

Motståndet mot den antisolidariska enda vägens politik har gett ett visst formellt stöd för det norska folkets välfärdssträvanden. Där drar den mittenvänsterradikala regeringen nu in det ena efter det andra psykotiska borgerliga beslutet. Nu senast har det blivit klart att Norge skiter i EU:s lista över terrororganisationer och följer FN:s i stället. Det är en rätt stark markering, med udden tydligt riktad mot åtminstone EU:s kolonialistiska utrikespolitik. Norge kan på allvar bli de svagas röst i världen de kommande åren. Jag önskar just att man kunde säga detsamma om Sverige...

I Östersund har arbetet för att ta välfärden tillbaka gått dåligt. De lokala fackledarna är trogna naivsossar, som tror att allt bara kan bli bättre eftersom det är dåligt just nu. Bara vi engagerar oss lite mer i EU, menar de, så kommer välfärden på köpet. Det finns mycket att göra för att ställa allt till rätta!