Norrländskt socialistiskt motstånd

Jag skriver om politiska, samhällsorienterade ämnen. Så sök inte sportkommentarer här. Allah är inte akbar. Östersund är världens centrum, Norrland är "nära" och resten räknar jag som ren periferi.

24 januari 2006

Ny, fräsch agenda!

Om man ska summera den senaste tidens politiska utspel och riktningen på det politiska samtalet så kan man använda sig av uttryck som "fullständigt folkfientligt" och "antidemokratiskt".

Förslag kommer från höger och vänster - det är utredare som vill omgärda ungdomshem med taggtråd, folkpartister som ger samhällsgrupper kollektiv skuld för brottslighet, riksbanksekonomer som snackar bostadsbubbla, säpochefer som förklarar hur de använder andra generationens invandrare och folk i muslimtäta områden som tjallare, ryska oligarker som förespråkar statskupp... Man kan häva ur en aldrig sinande källa av tokigheter.

Det finns flera saker som är farliga med det här. Hela den politiska diskussionen blir märklig. I stället för att diskutera viktiga principiella och ideologiska frågor, tvingas vi in i absurda diskussioner om individens skyldigheter och annat märkligt. Hela samhället polariseras. Extremer som nazism och frireligiös fanatism växer i takt med alltmer udda politiska debatter, precis som motsättningarna mellan de flesta minoriteter och majoriteter gör. Dessutom är det här ännu ett steg framåt för mediernas makt över politiken. Aftonbladet-analyser av Lena Mellin - grundade i helt vrickade antaganden - och säljande rubriker slår snabbt undan den eventuella spjutspets för förändring som politisk organisering, klass mot klass, skulle kunna vara.

Som tur är finns många vettiga människor kvar och kan ge vägledning mitt i eländet. Det är upp till oss alla att se till så de repressiva förändringar som nu aviseras stoppas. Jag tänker skriva en insändare. Det är häftigt. Sen gäller det bara att riva loss en lavin av insändare. Så kanske folk sätter ner foten och agerar.

Kolla här: Genuint feministiskt norrländskt socialistiskt motstånd - endast tillgängligt till och med söndagen den 29 januari!